Menu

Onderdeel van Pixfactory

Larserbos

Flevoland, niet direct een provincie waar de gemiddelde natuurfotograaf aan denkt als potentieel werkgebied. Toch zijn er verrassende natuurgebieden te vinden met meer fotografiemogelijkheden dan je zou verwachten. Eén van die gebieden is het Larserbos in Oostelijk Flevoland: leuk om eens in rond te struinen met een camera.
Doorkijkje met links een perceel met esdoorns en rechts met beuken. Fotograaf: Jantine van Middelkoop

Het Larserbos is een natuurgebied van 200 hectare groot en in 1970 aangelegd. Het bos ligt rondom twee plassen die met elkaar en met de watergangen van Flevoland verbonden zijn. Deze plassen waren oorspronkelijk zandwinputten voor de aanleg van wegen in de nieuwe polder. Sinds die tijd graaft niemand meer in deze putten. Watervogels en vissen bewonen nu de plassen. Aan de plassen zijn strandjes te vinden waar pleistoceen zand, dat verder in de polder overal onder de kleilaag aanwezig is, zichtbaar is. In dat voedselarme zand nestelen bijen en groeien planten die je elders in de polder niet zult vinden, zoals struikheide, reukgras en moeraswolfsklauw. Het bos zelf bestaat uit percelen met verschillende boomsoorten en van verschillende leeftijden. Het beheer is afgelopen decennia steeds natuurlijker geworden: oud hout blijft liggen en biedt kansen aan allerlei levensvormen. Het bos is rijk aan vogels en regelmatig hebben wandelaars toevallige ontmoetingen met reeën en vossen. Er liggen twee gemarkeerde wandelroutes door het bos, voornamelijk bestaand uit gemaaide graspaden. Maar er liggen veel meer paden door het bos die zelden of nooit gemaaid worden maar wel toegankelijk zijn. Een fijn bos om in te dwalen zonder te verdwalen.

Ideaal voor

Voor landschapsfotografie, en in het bijzonder bosfotografie, is het Larserbos zeer geschikt. De plassen geven mogelijkheden om landschappen met water te maken en in het bos zijn er veel leuke doorkijkjes te vinden. Omdat er percelen met verschillende boomsoorten staan, zijn er verschillende sferen te vinden. Bij zonsopgang en een vochtige lucht zijn er op vele plekken prachtige zonneharpen te zien en te fotograferen.

Door de grote hoeveelheid dood hout zijn er veel verschillende soorten paddenstoelen te fotograferen. Grote soorten zijn bijvoorbeeld de witte bultzwam, de gele slijmzwam en de esdoornhoutknotszwam.

Botanisch is er vooral op de zandige stukken aan de strandzijde van de plassen interessant materiaal te vinden. In het voorjaar staat daar de moerasandijvie (niet te missen, de plant is ongeveer één meter hoog), reukgras en in de loop van de zomer bloeit hier de heide.

Vogels, reeën en vossen komen in overvloed voor, maar zijn lastig vast te leggen. Er zijn geen speciale hutten aanwezig.

Beste plekken

Strandjes bij de plassen vanwege de afwijkende flora.

Leuke hoekjes en doorkijkjes door het hele bos, gewoon goed rondkijken.

Interessante soorten binnen het gebied

Moerasandijvie
Struikheide
Ree
Vos
Witte bultzwam

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: