Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 keer creatief met foto’s

Fotografie is een uitermate leuke manier om je creativiteit tot uitdrukking te laten komen. Jij kunt waarnemen en als je de eigenschappen van je camera goed kent kun je originele, verrassende en bijzondere foto’s maken.
Biddend Bewogen
Biddend Bewogen. Fotograaf: Hans Schot

Ik heb wat creatieve foto’s verzameld en de fotografen gevraagd om hun beste tip of tips over creativiteit te delen. Dus bekijk deze foto’s eens met een frisse onbevangen blik.

1. Ed Michels

Ed Michels is ecoloog en heeft zijn sporen ook verdiend in natuur- en reisfotografie. Hij zocht twee creatieve foto’s op voor deze rubriek.

Bosanemoon in tegenlicht.

Ik maakte deze foto met een Meyer optiek lens van 50mm met tussenringen. Overigens gebruik ik deze lens alleen als ik weet dat de lichtinval goed is. Het is met oude lenzen goed zoeken en het is geen wet van Meden en Perzen dat het een beeld wordt zoals je dat voor ogen hebt. Iedere lens heeft zijn karakteristieke uitwerking. Wel is het meer dan de moeite waard om je er eens in te verdiepen, om tot creatievere foto’s te komen.

Bosanemoon in tegenlicht
Bosanemoon in tegenlicht. Fotograaf: Ed Michels

De schaduwzijde van het beeld.

Erg leuk werd mijn gekruip over de grond op zoek naar een mooie compositie van een kleine paddestoel, toen ik een blad haaks op de bosbodem zag liggen. Herfstbladeren zijn er in alle kleuren en met vele vormen en structuren. Meestal schieten we ze als ze aan de boom hangen of op de grond liggen. Nu deze rechtop stond ben ik hem eerst gaan gebruiken als achtergrond. Al doende kwam bij mij het idee op om er een flitser achter te plaatsen en de schaduw van de paddestoel te gebruiken als hoofdonderwerp. Een andere benadering die leuk uitpakte. Door met een macrolens dicht op het blad te kruipen, komen de nerven goed uit en door het diafragma groot te houden (klein getal) loopt het blad lekker vaag weg aan de randen. De mosjes op de bosbodem dienen als omlijsting en maken de foto af.

De schaduwzijde van het beeld
De schaduwzijde van het beeld. Fotograaf: Ed Michels

Tips van Ed: Zoek net zolang tot je tevreden bent over het beeld dat ontstaat in je hoofd en doe eens iets anders dan dat je van jezelf gewend bent.

2. Nanda Bussers

Nanda maakt heel graag foto’s waar het element water in terug komt.
Zo ook bij deze foto van een half bevroren waterval, waar achter het ijs nog een klein waterstraaltje stroomt. Laat de creativiteit maar komen! (of is het stromen? zoals Nanda nog vermeldt.)

Bevroren water
Bevroren water. Fotograaf: Nanda Bussers

Mijn favoriete kleuren blauw, turquoise en paars komen bij de hyacinten mooi naar voren. De kleuren lijken als een soort aquarel – ofwel waterverf – door te lopen.

Nanda’s tip is; Ga douchen!

Vaak als ik al een tijd over een fotoproject of een probleem op het werk na aan het denken ben en hierin vast zit als bij een onopgeloste puzzel, helpt het om een warme douche te nemen. Even hoef ik nergens bewust over na te denken, kom ik al dromend tot rust en glijdt de dag samen met de waterdruppels van me af.
Bij die ontspannen momenten ontstaat er weer ruimte in mijn hoofd en worden de losse puzzelstukjes weer één geheel. Juist door het even loslaten van bijvoorbeeld dat ene fotoproject, krijg ik de meeste ingevingen en beginnen de creatieve ideeën weer te stromen.

Hyacinten
Hyacinten. Fotograaf: Nanda Bussers

3. Hennie Zeij

Hennie fotografeert passievol als amateur en koos om twee verschillende foto’s in te sturen van hetzelfde onderwerp.

Zebra in focus
Zebra in focus. Fotograaf: Hennie Zeij

De zebra.

Zebra’s zijn (vind ik) uitermate geschikt voor creatieve fotografie. Je kunt kiezen om alleen een onderdeel te fotograferen of juist niet. Je kunt kiezen voor high-key en zwart-wit of voor heel onscherp. Vooral uitproberen loont. De zebra hierboven komt in zwart-wit beter tot zijn recht.
Deze onscherpe foto van de zebra is bewust onscherp gemaakt en laat zien dat je door ook eens onscherp te fotograferen toch verrassende beelden kan maken. De andere is wel scherp, maar door de foto om te zetten naar zwart-wit en met high-key komt de zebra beter tot zijn recht.

Zebra uit focus
Zebra uit focus. Fotograaf: Hennie Zeij

Hennie’s Tips: Kijk vooral goed om je heen, observeer eerst en kijk ook eens omhoog. Experimenteer met technieken en duik ook eens letterlijk in de begroeiing met je camera.

4. Hans Schot

Hans is gek van natuur ( wie niet ? ) en zijn creativiteit wordt aangewakkerd als hij meeuwen in vlucht met te lange sluitertijden kan fotograferen. Hij lokt ze met brood zoals hij zegt met theatrale bewegingen in de lucht. Maar nog liever heeft hij een assistente daarvoor.

Luchttheater
Luchttheater. Fotograaf: Hans Schot

Voor het fotograferen ga ik 10 meter verder staan en kijk ik tegen de windrichting in. Omdat mijn oude 300mm lens niet de snelste autofocus van de wereld heeft, probeer ik een meeuw die van buiten de groep aan komt vliegen, in focus te houden. Dat maakt het wat makkelijker. Als de meeuw mooi in het frame komt laat ik de camera rammelen.
Toch blijft het heel afhankelijk van de omstandigheden (wind) hoe de meeuwen zich gedragen. Ze zijn erg voorzichtig
. In de winter op het Noordzeestrand komen ze heel dichtbij. Zelfs met een 100 mm kan je ze beeldvullend krijgen.

Biddend Bewogen
Biddend Bewogen. Fotograaf: Hans Schot

Die meeuwen scherp in beeld krijgen is al mooi. Het pad van zachtheid met vervaagde bewegingen, dat is waar ik me thuis voel. Sluitertijden van 1/10 tot circa 1/60. Daar tussenin zit een mooi spel. Als het licht contrastrijk is ga ik naar een 1/10. Bij een donkere bewolkte lucht wat sneller, anders wordt het beeld te vaag. De nabewerking is belangrijk en vraagt altijd om wat meer contrast. Of zelfs Black &White. Een kokmeeuw in winterkleed die aan het bidden is, levert vaak mooie beelden op. Maar ook als ze over het water scheren en dan je camera meetrekken met de meeuw (Het zogenaamde “pannen”) kan fraai zijn.

Hans’ tips voor deze creatieve foto’s: Stop pas als je minimaal 1000 foto’s hebt, want dan pas zitten er een paar goede bij. Het creatieve proces gaat verder achter de pc en kies goed welke foto je wilt bewerken.

5. Anita Bosker

Anita zorgt ervoor dat ze regelmatig een heerlijke stevige wandeling maakt om haar creativiteit aan te wakkeren en dan het liefst in haar eentje.

Schwung.
Schwung. Fotograaf: Anita Bosker

Door wat om mijn onderwerp heen te draaien ontdekte ik dat het wel enige ‘schwung’ bezat. Ik koos er voor om hem uit vogelperspectief te fotograferen.
Voor de volgende foto gebruikte ik mijn kennis over de camera goed. De scherptediepte heb ik beïnvloed door mijn diafragma, de afstand tot het onderwerp en door de camera te kantelen zodat je focusvlak verlegd wordt en er onderin de foto ook een onscherpte ontstaat.

Verlegd focusvlak
Verlegd focusvlak. Fotograaf: Anita Bosker

Anita’s tip: Kijk om je heen, wees nieuwsgierig, leer alles over fotografie, ontwikkel andere denkbeelden, verken het onbekende, registreer je kronkels en verzamel alles wat je boeit. Denk, doe en kopieer, kopieer, kopieer, maar voeg ook eens iets extra’s aan je foto toe. Uiteindelijk zal er iets zijn dat je meer inspireert dan het andere, omdat het een deel van jezelf aanraakt dat je wilt laten groeien.

Ik wens je veel creativiteit toe.

4 reacties

  1. Toch een vraagje over dit soort foto’s
    Wat is het verschil tussen onscherpte en creativiteit ? Lijkt me voor iedereen net iets anders dat antwoord ….

    1. Mijn twee centen: Rammelen is ontspanknop ingedrukt houden = veel foto’s. En verleggen van het scherptevlak doe je met meervoudige belichting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Toch een vraagje over dit soort foto’s
    Wat is het verschil tussen onscherpte en creativiteit ? Lijkt me voor iedereen net iets anders dat antwoord ….

    1. Mijn twee centen: Rammelen is ontspanknop ingedrukt houden = veel foto’s. En verleggen van het scherptevlak doe je met meervoudige belichting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: