Menu

Onderdeel van Pixfactory

12 smaken van de zon

‘De mooiste foto’s maak je met je rug naar de zon’. Dat was jarenlang min of meer het advies in de bijsluiter van de filmrolletjes van Agfa en Kodak. Succes verzekerd! De serieuze fotograaf wist wel beter. Maar om de zon recht in het ‘gezicht’ te kijken vraagt wel enige durf, kennis en vakmanschap. Laat je deze zomer eens inspireren door onze bron van licht en warmte als hoofdonderwerp in je foto’s!
Totale eclips 2006-03-29 diamantring
Totale eclips 2006-03-29 diamantring

1. Vierkante zon

Wanneer de zon ondergaat en je bent aan de kust, kan je vaak genieten van de vele gedaanteverwisselingen van dat ronde bolletje. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door zogenaamde inversies in luchtlagen, waardoor verschillen in lichtbreking ontstaan.

Vierkante zon
Vierkante zon

2. Weg is de zon

Wolken met een zilveren zonnerand. De zon is net weg, maar tovert plotseling iriserende wolken tevoorschijn die kilometers hoger aan de hemel staan.

Zon en iriserende wolken
Zon en iriserende wolken

3. Zon en vogels

Zonsopkomst boven de Westerschelde. Ben je een vogelfotograaf, dan wil je nooit op deze plek staan met de zon recht in je gezicht. Maar je hebt wel de juiste lange telelens om de zon lekker groot in beeld te krijgen.

Zonsopkomst boven de westerschelde
Zonsopkomst boven de westerschelde

4. Vijf zonnehalo’s in één foto

‘Een kring om de zon = regen in de ton’. Dit klopt altijd, want na zo’n mooie zonsondergang met een kring om de zon, gaat het ooit een keer regenen. De halo’s of bijzonnen worden veroorzaakt door lichtbreking door ijskristallen in de hoge sluierbewolking. Wil je precies weten wat je ziet? Kijk dan hier.

5 verschillende halo's in 1 foto - Kloetinge
5 verschillende halo’s in 1 foto

5. Zonnevlekken en meer

Heb je de tutorial over zonnevlekken gelezen dan weet je hoe je eenvoudig zelf een zonnefilter kunt maken om veilig de zon te fotograferen. Als er zonnevlekken zijn, is het leuk om die te fotograferen, maar zo af en toe kan je ook iets ‘vangen’ dat voorbij de zon vliegt.

Zonnevlekken en vliegtuig contrail
Zonnevlekken en vliegtuig contrail

6. Totale zonsverduistering

Noteer alvast in je agenda: 21 augustus 2017 is er een totale zonsverduistering in de USA, die van de noordwest kust over de States naar het zuidwesten trekt. Een baan van duizenden kilometers waar je een geschikte en hopelijk wolkeloze plek kunt uitzoeken om dit indrukwekkende natuurverschijnsel te fotograferen. Neem je zelfgemaakte zonnefilter en een 300 tot 400 mm telelens mee.
Maar vergeet niet dat het op het moment van de totale verduistering echt donker wordt! Dan moet je gauw het filter eraf halen. Alleen zo kan je, zoals op onderstaande foto van de eclips op 29 maart 2006 in Turkije, de corona (= zonne-atmosfeer) goed fotograferen.

Eclips turkije 29 maart 2006
Eclips turkije 29 maart 2006

7. Zon wordt een diamantring

Vlak voor en vlak na de totale verduistering van de zon kan je nog heel even, zonder filter, de zogenaamde ‘diamantring’ fotograferen. Het verschijnsel duurt hooguit een paar seconden en daarna gauw het zonnefilter weer op je objectief om te voorkomen dat je ogen beschadigd raken door de felle zon. Eclipsfotografie is één van de meest stressvolle takken van fotografie. Zo’n totale eclips duurt meestal maar 1 tot slechts enkele minuten en daarin kan een hoop misgaan als je in het donker je apparatuur niet op orde hebt. Thuis in het donker oefenen dus!

Totale eclips 2006-03-29 diamantring
Totale eclips 2006-03-29 diamantring

8. Gedeeltelijke zonsverduistering

Op 4 januari 2011 kwam de zon gedeeltelijk verduisterd door de maan op boven de Westerschelde.
Een zonnefilter is nu niet nodig, want het zonlicht wordt op natuurlijke wijze gefilterd door de lange weg door de aardse atmosfeer.

Gedeeltelijke zonsverduistering 2011-01-04
Gedeeltelijke zonsverduistering 2011-01-04

9. 1001 sunsets!

Geen enkele fotograaf zal een fraaie zonsondergang kunnen weerstaan. Een ‘kale’ zon boven de horizon levert meestal een teleurstellend plaatje op. Zorg dat er wat meer te zien is dan de zon alleen; een mooie wolkenlucht of interessante kleuren in het water.

Domburgse zonsondergang
Domburgse zonsondergang

10. 1001 sunrises?

Heb je net zoveel zonsopkomsten als zonsondergangen in je fotoarchief? Vast niet, want ik lig ook vaak te slapen als de zon opkomt. Maar op een verre buitenlandse reis, zoals hier in de vroege ochtend boven het Brokopondo stuwmeer in Suriname, is slapen in de ochtend eeuwig zonde. Rond zonsopkomst is het zonlicht heel fraai en zacht van tint.

Zonsopkomst boven Brokopondo stuwmeer Suriname
Zonsopkomst boven Brokopondo stuwmeer Suriname

11. IJzige zon

Fel tegenlicht op een besneeuwde bergtop op de Lofoten in Noorwegen. Een goede manier om de takken van de ondergesneeuwde boom dramatisch in beeld te brengen. Wel even een belichtingstrapje maken en later de beste opname uitzoeken, want de contrastomvang is met volle zon in de sneeuw meer dan je beeldchip aan kan.

Tegenlicht op de Lofoten
Tegenlicht op de Lofoten

12. De zon 6 maanden belicht!

Een pinhole foto gemaakt van de zon met een leeg bierblikje en een belichtingstijd van 6 maanden. Dat is het eenvoudige recept om een ‘solargraph’te maken. Dit is echte ‘slow photography’ waaover je meer kunt lezen in deze tutorial.

Solargraph december 2013 VuurtorenO uddorp
Solargraph

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: