Menu

Onderdeel van Pixfactory

Boekreview: Pictorial Landscape Photography

In 2019 verscheen het eerste boek van Saskia Boelsums (Landschape Photography). Nu is er het tweede boek van de ‘Nederlandse kunstenaar van 2020’: Pictorial Landscape Photography. Pictorial Landscape Photography gaat verder dan waar Landscape Photography gebleven is. Of beter: nog een stapje verder. Het werk is vaak nog wat abstracter, nog meer bewerkt en sluit daardoor nog beter aan bij Saskia’s bron van inspiratie: de Hollandse (schilder)meesters. Centraal staan dan ook indrukwekkende wolkenluchten en het spel van licht.
Cover Pictorial Landscape Photography.
Cover Pictorial Landscape Photography.
Landscape #191.
Landscape #191.

Voor het eerst toont het boek ook beelden uit het buitenland: bergen en de skyline van New York. Ze vormen een beetje de buitenbeentjes in het boek. Dat komt niet alleen door de afwijkende locatie, maar ook door de subtielere bewerkingen. Ze zijn wat minder expressief, wat realistischer. Natuurlijk is het leuk als een fotograaf/kunstenaar letterlijk en figuurlijk nieuwe werelden ontdekt, maar in dit boek vind ik het enigszins een stijlbreuk.

Landscape USA#01.
Landscape USA#01.

Neemt niet weg dat er in dit boek veel fraaie kunstwerkjes te ontdekken vallen. Kunstwerkjes die met veel liefde en toewijding tot stand komen. Ze tonen dus vooral Nederland, maar dan wel -geheel passend bij de stijl van Boelsums- het Nederland van weleer. Natuurlijke landschappen, niet te veel beïnvloed door de mens. Je komt in het boek hooguit wat boerderijdieren tegen die passen bij het romantische landschapsplaatje, zoals schapen op de heide. Dit alles vaak onder woeste omstandigheden. Boelsums: “Door de natuurkrachten realiseer je je hoe nietig je als individu bent.” Boelums slaagt er zeker in dat gevoel over te brengen. Is het niet door de dreiging, dan is het wel door de leegte.

Landscape #144.
Landscape #144.

De foto’s krijgen in het boek alle aandacht. Per spread wordt er maar één vierkante foto getoond. Er is niets dat afleidt; je ziet alleen paginanummers. Achterin het boek vind je een foto-index, dat alleen uit een abstracte naam van de foto bestaat, zoals Landcape #172. Ook dat is weer een bewuste keuze. Boelsums wil de kijker zelf laten nadenken over het beeld. Een titel of beschrijving stuurt de kijker toch al een zekere richting in. In Pictorial Landscape Photography kun je dus lekker zelf wegdromen.

Landscape #173 en Landscape #155, een van de weinige spreads met twee afbeeldingen.
Landscape #173 en Landscape #155, een van de weinige spreads met twee afbeeldingen.

Specificaties

Pagina’s: 208
Formaat: 320 x 260 mm
ISBN: 9789089898104
Uitgeverij: Terra
Prijs: € 49,99

Wil je de werken van Boelsums in het groot zien? Tot en met 9 januari a.s. kun je haar solo expositie bewonderen in het Stadsmuseum Harderwijk. In het voorjaar van 2022 kun je terecht in Museum B.C. Koekkoek-Huis in het Duitse Kleve (vlakbij Nijmegen).

In Natuurfotografie Magazine nummer 6 van 2021 vind je een uitgebreid interview met Saskia Boelsums.

Dan nog dit. Veel natuurfotografen zijn huiverig voor een stevige dosis beeldbewerking (het helpt niet dat de meeste fotowedstrijden bewerkte beelden weren of hiervoor geen speciale categorie kennen). Boelsums doet hier niet mysterieus over. Ze is soms maanden bezig om een foto perfect naar haar visie aan te passen. In de kunst draait alles om de visie van een artiest. De basis wordt buiten in het veld gelegd, maar de nabewerking kan hierin een net zo grote rol spelen. Laat je dus niet beperken door de mening van anderen, maar experimenteer met allerlei technieken om jouw persoonlijke gevoel maximaal in een foto te leggen.

Landscape #84.
Landscape #84.

Ben je na het lezen van deze review en het bekijken van de prachtige foto’s geïnteresseerd en wil je het boek Pictorial Landscape Photography kopen. Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: