Menu

Onderdeel van Pixfactory

Grevelingendam

De Grevelingendam ligt tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. De bouw van de dam werd in 1965 afgerond. De dam is ingericht als recreatiegebied en geliefd bij wandelaars en watersportrecreanten.
Grevelingendam
Rietorchis. Fotograaf: Erik Speksnijder

Ideaal voor

De Grevelingendam is ook voor de natuurfotograaf een leuk gebied om te bezoeken en dan met name in het najaar, als de overige recreanten het gebied links laten liggen. Door een langdurig vast maairegime, dat bestaat uit maaien en afvoeren, komen in het gebied zeldzame graslandpaddenstoelen voor. Ook zijn er een aantal lagere graslanddelen waarin een bloemrijke duinvalleivegetatie is ontstaan. Het gebied is zeker de moeite waard om een keer te bezoeken.

Grevelingendam
Locatie van de parkeerplaatsen en de 5 plekken die hieronder worden toegelicht.

Beste plekken

Locatie 1 – Mosbloempje en meer

Op deze halfverharde parkeerplaats groeien een aantal zeldzame plantjes, zoals mosbloempje, kandelaartje, kaal breukkruid en kleine pimpernel. Sommige zijn echter maar klein, waardoor je er wel voor door de knieën of op de buik moet. Een goed moment om deze plantjes te fotograferen, is in de ochtenduren als er nog maar weinig mensen op pad zijn.

Grevelingendam
Zomerbitterling. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Locatie 2 – Wasplaten

De bermen en halfverharde parkeerplaatsen kleuren hier in het najaar oranjegeel van de vele puntmutswasplaten. Ook vind je hier, weliswaar in mindere mate, de zwartwordende wasplaat en het papegaaizwammetje, eveneens fotogenieke soorten.

Locatie 3 – Knotszwammen

De graslanden rond de parkeerplaats zijn in een nat najaar rijk aan bijzondere paddenstoelen. Je vindt hier verschillende soorten satijnzwammen, wasplaten (waaronder het papegaaizwammetje, het sneeuwzwammetje, de grauwe wasplaat en de stinkende wasplaat), maar ook verschillende soorten knotszwammen. In de buurt liggen enkele verhoogde zandheuvels. Op deze heuveltjes vind je onder andere de gesteelde stuifbal en aardtong.

Grevelingendam
Aardtong. Fotograaf: Erik Speksnijder

Locatie 4 – Bloemen

Dit grasland ligt iets verlaagd ten opzichte van de omliggende graslanden en blijft derhalve iets vochtiger. Hier groeien vele duinvalleiplanten, zoals echt duizendguldenkruid, parnassia, rietorchis en herfstbitterling. In het najaar vind je hier langs de bosrand onder andere de populiermelkzwam en de rode boleet. Aan de binnenkant van de dam zijn in de winter altijd foeragerende rotganzen te zien. Deze zitten op het gras vlak langs de weg.

Grevelingendam
Rotganzen behoren tot de vaste wintergasten aan de Grevelingendam. Fotograaf: Marcel Klootwijk

Locatie 5 – Tonnen

In de voormalige havenkom kweekt men mosselen door middel van de hangcultuur. Aan de drijvende vaten hangen speciale netten waarop de mosselen groeien. Na twee tot drie maanden zijn ze groot genoeg en worden ze geoogst. De tonnen liggen op gelijke afstand in rechte lijnen. Dit levert mogelijkheden voor grafische foto’s, maar pas op voor de rommelige omgeving.

Grevelingendam
In zwart-wit benadruk je nog meer het grafische karakter. Fotograaf: Bob Luijks

Interessante soorten binnen het gebied

Middelste zaagbek, scholekster, ijsvogel, goudhaantjes, rotgans, kleine vuurvlinder, rietorchis, kleverige ogentroost, strandduizendguldenkruid, echt duizendguldenkruid, zomerbitterling, parnassia, puntmutswasplaat, papegaaizwammetje, sneeuwzwammetje, fraaie knotszwam, slanke aardtong, zwartwordende wasplaat, enz.

Grevelingendam
Knotszwam spec. Fotograaf: Erik Speksnijder

Op de kaart

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: