Menu

Onderdeel van Pixfactory

Texel, De Slufter

Texel is het grootste Waddeneiland en zeer rijk aan prachtige natuurgebieden. Of je nu houdt van de duinen, de vogelreservaten, de kwelders, de bloemrijke graslanden of de bossen, Texel heeft het allemaal. Een van de parels is De Slufter.
Zicht op De Slufter op Texel. De Slufter is een getijdengebied dat bij springvloed vrijwel geheel onder water loopt. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Tekst is van Sytske Dijksen

Een kweldergebied grenzend aan de Noordzee is een zeldzaam fenomeen – slechts één reden waarom De Slufter beroemd is. De kleurige vlakte vol bloeiende kwelderplanten, geulen en prielen die in verbinding staan met de zee, vogels, weidse uitzichten, de steeds van richting veranderende geul die over het strand van noord naar zuid slingert en weer terug … wie wil dat nu niet fotograferen? Vooral het noordelijk deel van het reservaat, dat is afgesloten voor publiek, is vogelrijk. Vanaf de uitkijkpunten en de van 1 augustus tot 1 maart opengestelde groene route is ook dit deel van De Slufter goed te overzien.

Ideaal voor

De Slufter heeft het gehele jaar door voor iedere natuurfotograaf veel te bieden. Het landschap is erg dynamisch en daardoor doorlopend aan verandering onderhevig. Bij stormvloed loopt het gehele gebied onder. Tal van vogels vinden beschutting in deze ‘baai’, waardoor er voor vogelliefhebbers ook volop te fotograferen valt. Tot slot zorgt de dynamiek voor een eigen plantenwereld, maar lamsoor als een van de grote sfeermakers. Groothoek, tele- en macrolens mogen dus allemaal mee.

Eidereenden. De Slufter. Fotograaf: Rene Pop

Beste plekken

Locatie 1 – Uitkijkpunt Sluftertrap
53.132007, 4.815362
Het is een hele klim, maar dan heb je ook wat. In één oogopslag is vanaf dit punt de hele Slufter te overzien. Vooral in de zomer is het kleurenpalet vanaf deze hoogte bijzonder: het grijs en lila van zeealsem en bloeiend lamsoor is een lust voor het oog en vraagt om sfeervolle teleopnamen. Het uitkijkpunt is ook te bereiken met de rolstoel via een glooiend pad. Het is de moeite waard ook dat pad te verkennen, om in alle rust te genieten van de planten en vogels langs de route. Hier kun je beslissen welke richting je wilt inslaan: dwars door het struingebied, door de Slufterbollen of onder de Zanddijk blijven, naar het noorden? Deze plek is altijd mooi, maar bij ochtendlicht komen de kleuren het best uit, hoewel ook tegenlicht zijn charme heeft. Houd er rekening mee dat de vakantietijd druk is. Wil je hier alleen zijn, dan moet je heel vroeg opstaan. Wanneer De Slufter bij zware storm onder water staat, is het natuurgeweld vanaf deze plek veilig te overzien. Op de Zanddijk staan veel duindoornstruiken, tijdens de doortrek aantrekkelijk voor vele vogelsoorten. In het voorjaar worden er dagelijks beflijsters gezien en gedurende de gehele broedtijd zingt de grasmus op vele plekken.

De Slufter. Fotograaf: Sytske Dijksen
Lamsoor. De Slufter. Fotograaf: Sytske Dijksen

Locatie 2 – Struingebied
53.13214, 4.811766
Hier kun je als fotograaf helemaal je gang gaan, zolang je geen vogels verstoort. De vegetatie nodigt uit tot het maken van macro- en groothoekopnamen. Het begint in april met bloeiend Engels gras en eindigt in september met de rood verkleurende ganzenvoetsoorten, zoals zeekraal en schorrenkruid. Een kwelder is niet rijk aan soorten, maar wel aan individuen. De duizenden exemplaren van de verschillende planten maken De Slufter zo aantrekkelijk. De strandvlakte in het zuidwesten heeft een opvallende vegetatie van Engels gras in het voorjaar. Neem een laag standpunt in en wees niet bang voor natte voeten en knieën. De geultjes zijn ook een foto waard, zeker als de stroming sterk is of juist bij windstil weer als alles spiegelt. Altijd kunnen interessante vogels overvliegen of voedsel zoeken langs de rand van het water. Let ook op het water zelf: als het helder is komen soms zeedieren mee de geultjes in, zoals garnalen, visjes en als je geluk hebt misschien een inktvisje, maar dat gebeurt niet vaak. Dit is ook de plek om mensen te fotograferen. Een avontuurlijke foto van je kind in deze omgeving is vast een mooie vakantieherinnering! Vanaf het eind van het pad is dit gebied enkele honderden meters toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Alleen als De Slufter erg nat is, staat dit pad onder water.

Engels gras. De Slufter. Fotograaf: Sytske Dijksen

Locatie 3 – Monding van de Sluftergeul
53.138196, 4.800308
De hoofdgeul van De Slufter slingert vanuit het beschermde oostelijke deel naar het westen en mondt in het noorden uit in zee. Er staat altijd water in de geul en het is niet mogelijk om droog over te steken naar het noordelijke strand. De monding is bijzonder vogelrijk. Hier broeden dwergsterns. Na de broedtijd rusten hier heel veel grote sterns. Aan de overkant van het water voelen ze zich veilig, want het noordelijke strand is veel rustiger. Eidereenden zwemmen met hun jongen in de geul, lepelaars foerageren langs de rand en overal vind je diverse soorten steltlopers. De strandvlakte in het zuidwesten heeft een opvallende vegetatie van Engels gras in het voorjaar.
Vogelaars zoeken in de winter op deze plaats naar sneeuwgorzen en strandleeuweriken, die hier overwinteren. Door de vele vogels jaagt hier ook de slechtvalk en in voor- en najaar zie je hier ook regelmatig het smelleken. Als deze vogel met een prooi op de grond zit, kun je hem vaak redelijk benaderen. Via het strand kun je vanuit De Slufter naar De Koog in het zuiden lopen.

Strandleeuwerik. De Slufter. Fotograaf: Rene Pop

Naast deze drie locaties, beschrijven we in ‘De mooiste fotolocaties van Texel’ nog eens vijf prachtige locaties. In De Slufter valt dus heel veel te genieten!

Interessante soorten binnen het gebied

Noordse woelmuis, konijn, haas, dwergstern, grote stern, strandleeuwerik, sneeuwgors, eider, lepelaar, veldleeuwerik, slechtvalk, grasmus, kleine zilverreiger, zilverplevier, groenpootruiter, duinparelmoervlinder, lamsoor, Engels gras, kortarige zeekraal, zeeaster, zeealsem, kwelderchampignon.

Op de kaart

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: