Menu

Onderdeel van Pixfactory

Handboek Vogelfotografie: Alles over vogelfotografie

Eind september verschijnt het Handboek Vogelfotografie van Uitgeverij PiXFACTORY: het nieuwe standaardwerk voor vogelfotografen.
Handboek vogelfotografie

Van praktijkboek naar handboek

Tien jaar geleden verscheen het Praktijkboek Vogelfotografie. Het allereerste boek van uitgeverij PiXFACTORY waarin het overdragen van kennis en ervaring over een discipline binnen de natuurfotografie centraal stond. Niemand had kunnen bevroeden dat dit boek tien jaar lang onverminderd populair zou blijven en hét standaardwerk over vogelfotografie zou worden.

Maar….. in tien jaar tijd verandert er een hoop. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, het online landschap ziet er compleet anders uit en de kennis over vogelfotografie is enorm toegenomen.

Daarom is het tijd voor het Handboek Vogelfotografie. Een nieuw actueel boek dat alle aspecten van de vogelfotografie beschrijft en verbeeldt. Geen bijgewerkte versie van het oude praktijkboek, maar spiksplinternieuw, vanaf scratch opnieuw samengesteld. Alle inhoud is speciaal voor dit boek geschreven, op een nóg grondigere manier, zodat het de naam handboek waardig is.

Maak zelf de mooiste vogelfoto's met het Handboek Vogelfotografie.
Maak zelf de mooiste vogelfoto’s met het Handboek Vogelfotografie. Fotograaf: Daan Schoonhoven

De indeling van het boek

In het Handboek Vogelfotografie ontdek je vier verschillende typen hoofdstukken. Je herkent ze aan het bolletje waar ieder hoofdstuk mee begint.

  • Kennis-hoofdstukken: hier vind je voornamelijk theorie, (technische) informatie en achtergrondkennis, noodzakelijk als basis voor elke vogelfotograaf. Bijvoorbeeld over belichting, scherpte, kennis over vogels en vogelgedrag.
  • Praktijk-hoofdstukken: Ieder hoofdstuk behandelt weer een ander praktisch onderwerp, variërend van licht, weer, dichtbij komen tot actiefotografie.
  • Op pad: in deze hoofdstukken wordt het nog concreter. Soortgroepen zoals roofvogels, bosvogels, steltlopers worden gekoppeld aan een specifieke benadering die bij deze soortgroepen past.
  • Spotlight: de Lage Landen kennen veel fotogenieke vogelsoorten. Enkele daarvan ontdek je in de ‘spotlighthoofdstukken’, uiteraard met alle informatie over het fotograferen van deze specifieke soorten: roodborst, lepelaar, steenuil, gele kwikstaart enz.

Omdat het een handboek is, ontbreekt ook een hoofdstuk over de geschiedenis van de vogelfotografie niet. Boeiende anekdotes uit de tijd dat het pas écht moeilijk was om vogels te fotograferen.
Veel aandacht gaat uit naar de verschillende benaderingen om vogels fotograferen. In het veld, in je tuin, vanuit een schuilhut, met de auto, met afstandsbediening.
Heb je de wens om creatieve vogelfoto’s te maken? Je krijgt talloze handreikingen hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Een verrassend hoofdstuk tegen het einde van het boek gaat over ‘Groeien als vogelfotograaf’. Hoe ziet de ontwikkeling van de gemiddelde vogelfotograaf eruit? Waar sta jij en waar wil je naar toe? En vooral: hoe kun jij jouw unieke manier van fotograferen ontdekken en ontwikkelen?

De auteurs

De auteurs van het boek zijn Hans Overduin, Marcel van Kammen, Arno ten Hoeve, Chris van Rijswijk, Thijs Glastra en Daan Schoonhoven. Ieder van hen is professioneel of semi-professioneel toegewijd aan vogelfotografie en op een uiterst toegankelijke en inspirerende manier delen ze uit hun kennis en ervaring.

Auteur Hans Overduin zegt over het boek:

“Voor mij was het niet alleen een goot voorrecht om mee te mogen werken aan het nieuwe Handboek Vogelfotografie, maar ook een uitdaging. Ondanks dat ik al decennia fotografeer en ook wel de nodige lezingen en dergelijke heb gegeven, is het omzetten van ‘wat je doet’ in woorden weer een hele nieuwe ervaring. De truc is daarbij om ook wat je inmiddels ‘op de automatische piloot’ doet te benoemen en door middel van praktijkvoorbeelden handen en voeten te geven, zodat de lezer daarmee zijn voordeel kan doen. Doordat we het boek in teamverband hebben gemaakt, komen vele invalshoeken aan bod. Ieder van ons heeft immers zijn eigen specialiteit, zienswijze en aanpak. Dat maakt het boek boeiend en afwisselend. Ik ben blij dat, naast de technische kant van fotografie, ook kennis van en het verantwoord omgaan met de natuur uitgebreid aan bod komt. Ook dat hoort wat mij betreft bij natuur- en vogelfotografie!”

 

Bekijk de sneak preview van het boek

Nu al een vertaling

Nog voordat de Nederlandstalige editie het licht heeft gezien, is al bekend dat er ook een Duitstalige editie van dit boek komt. De Duitsers bejubelen de uitgaven van PiXFACTORY vanwege de extreem hoge kwaliteit (leesbaarheid, hoeveelheid informatie, vormgeving en fotografie). We zijn benieuwd hoe snel er ook een Engelstalige versie van dit handboek zal verschijnen…


Handboek VogelfotografieWil je alles weten over het fotograferen van vogels dan is dit 336 pagina’s tellende handboek Vogelfotografie het nieuwe standaardwerk wat niet in je boekenkast mag ontbreken. Bestel het boek nu tijdelijk met € 4,- korting en gratis verzending.

Bestel het boek nu met pre-orderkorting in de webshop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: