Menu

Onderdeel van Pixfactory

Het icarusblauwtje is een topfotomodel

Variatie in rustige en levendige achtergrond. Fotograaf: Hans Brongers

Over het onderwerp van een Tip moet ik soms wat langer nadenken, maar voor deze uitgave stond mijn keuze echter al snel vast. Liggend in het gras, tussen de bloemen, oog in oog met het zoveelste icarusblauwtje dacht ik: “Wat ben jij toch een top fotomodel! Jij wordt de hoofdpersoon in mijn Tip”.

Voortdurend wisselend decor goed voor unieke opnames

Inderdaad, het zoveelste icarusblauwtje, want het aantal maal dat dit prachtig gekleurde vlindertje voor mij poseerde is niet meer te tellen. En toch…het verveelt nooit. Ondanks dat de vleugels van het mannetje en vrouwtje verschillen, verandert het vlindertje niet zoveel. Wat zorgt dan dat het fotograferen van dit vlindertje nooit verveelt? Dit is het natuurlijke decor waarin het beestje zich bevindt, dàt verandert namelijk voortdurend. Wisselend licht, wisselende kleuren, wisselende achtergronden en scherptediepte zijn slechts een greep uit de natuurlijke variaties. Deze eindeloze variatie levert je iedere keer weer unieke opnames op van eenzelfde vlinder.

Benaderbaarheid van het icarusblauwtje

Net als alle andere insecten is ook het icarusblauwtje ’s ochtends vroeg, bij een lage temperatuur, inactief. Het beestje is dan prima te benaderen. Zelfs tot enkele centimeters. De vlinder heeft in dit stadium de vleugels gesloten. Zodra de zon het beestje opwarmt wordt de energie in het lijf opgewekt en gaan de vleugels langzaam open. Het is op dat moment ook nog, voorzichtig, benaderbaar. Stijgt de temperatuur verder dan volgt snel het moment dat de vlinder gaat vliegen. Benaderen ervan, zonder dat het opvliegt, is dan erg moeilijk. Gebruik dan eens een tele-zoom-lens in plaats van een macrolens.

Variatie tips

  • Rustige achtergrond versus levendige achtergrond

Het icarusblauwtje zit vaak verstopt in de vegetatie zoals gras. Een manier om een rustige of juist iets levendige achtergrond te creëren is spelen met de scherptediepte. Hierbij verander je net zo lang het diafragmagetal van klein naar groot totdat je tevreden bent met de achtergrond van de vlinder.

Variatie in licht. Fotograaf: Hans Brongers
  • Variatie in zitplaatsen

Het icarusblauwtje zoekt veelal de stengels van allerlei soorten planten op om te overnachten. Ook het laatste bezoek aan een bloem kan tevens slaapplaats worden.

  • Variatie in direct licht en schaduw

Een icarusblauwtje fotograferen met het (zon)licht achter je dat direct op de vlinder valt, laat snel de mooie kleur van de vleugels verbleken. Wanneer er schaduw over de vlinder valt dan komen de kleuren tot hun recht en is de achtergrond licht. Als de zon nog laag aan de horizon staat dan kun je zelf zorgen voor voldoende schaduw. Wanneer de zon hoger staat kun je met je hand of met een paraplu de gewenste schaduw creëren. Bovendien kan een paraplu ook de wind tegenhouden waardoor de zitplaats niet of minder heen en weer beweegt.

Variatie in zitplaats. Fotograaf: Hans Brongers
  • Variatie in jouw fotopositie

Vaak is de positie van de fotograaf ten opzichte van de vlinder zo diagonaal mogelijk èn op ooghoogte. Dit wordt gedaan om de scherptediepte tussen de punt van een vleugel en de kop nagenoeg even groot te laten zijn. Bovendien heb je dan alle belangrijkste kenmerken van de vlinder in beeld. Toch levert een andere positie, bijvoorbeeld van achter de vlinder, een ander en verrassend beeld op.

Naast de hierboven beschreven variaties, zijn er nog tal van variaties mogelijk. De hier beschreven variaties zijn bedoeld om jou te inspireren om zelf nieuwe variaties te gaan ontdekken.

Variatie in fotopositie. Fotograaf: Hans Brongers

Nuttige informatie

Nuttige informatie over het icarusblauwtje vind je op de sites: Vlinderstichting en NDDF Verspreidingsatlas.

Wil je meer weten over het fotograferen van het Icarusblauwtje? Lees dan ook dit artikel eens.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u