Menu

Onderdeel van Pixfactory

IJspatronen op autoruiten fotograferen

IJspatroon op een autoruit. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Wie kent het niet: ’s ochtends vroeg haast om naar het werk te gaan, zijn de autoruiten bevroren. Snel even krabben en we zijn onderweg. Degene die echter wat minder haast heeft en die ijslaag op de auto eerst eens goed bekijkt, zal veel meer zien dan een vervelende laag bevroren water die er zo snel mogelijk vanaf moet. IJspatronen op autoruiten zijn namelijk prachtig. Dus wordt er vorst voorspeld? Sta dan eens iets eerder op, heb wat minder haast, pak de camera en bekijk die bevroren auto eens goed!

Autoruiten die bevroren zijn, kunnen prachtige patronen bevatten. Zeker als de wind ook met het ijs heeft gespeeld, kun je je ogen uitkijken. Sterretjes op de deuren, golfpatronen, schitteringen van het licht, individuele ijskristalletjes, wie goed kijkt, raakt niet uitgekeken en dus ook niet uitgefotografeerd.

Houdt er bij het fotograferen van ijspatronen op autoruiten wel rekening mee dat autoruiten wat bol zijn. Daardoor kun je wat vertekening krijgen aan de randen. Zoveel mogelijk in het midden van de ruit fotograferen lost al veel van dat probleem op. Houd er verder ook rekening mee aan welke kant de zon opkomt en dus waar het ijs als eerste zal ontdooien. Begin dus aan deze kant met fotograferen. Nog iets om rekening mee te houden is dat het licht aan de ene kant van de auto anders is dan aan de andere kant van de auto, onder andere door de zon en mogelijk bomen en struiken die vlakbij staan. Komt de zon er echt goed doorheen en begint de laag ijs te smelten? Ook dat smeltende ijs kan weer prachtige plaatjes opleveren. Blijven fotograferen dus tot die auto vanzelf ontdooid is!

Wil je echt creatief bezig gaan met het fotograferen van ijspatronen op autoruiten, experimenteer dan eens met andere lenzen of pak er een lensbal bij. Wel opletten dat je hem niet laat vallen op de auto, want dat is dan weer zonde van je auto. Vanaf nu dus even goed kijken voor je de ijskrabber erbij pakt!

Geef een reactie

Eén reactie

  1. Leuk idee. Daaraan had ik nog niet gedacht. Van het ijs op veluxen heb ik al mooie foto’s gemaakt. Doordat er meer licht schijnt aan de buitenkant, worden de patronen ook een beetje meer doorzichtig. Bij de volgende vorst neem ik mijn wagen ook eens ” onder handen “!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u