Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Casperina van’t Pad

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Fotograaf: Casperina van’t Pad

Interview Casperina van’t Pad

Wie ben jij en waarom fotografeer je?

Ik leef samen met m’n partner John, Chila de Geelkuifkaketoe, 2 Chinchillas & 10 moerasschildpadden uit IJsselstein, ben 52 jaar en fotografeer al vanaf 2005. Ik fotografeer graag vogels, dieren, insecten, bloemen en ben me nu ook aan het oriënteren op landschappen. Kortom; alles dat met de natuur te maken heeft. De natuur heeft me al vanaf mijn kinderjaren geïnspireerd.
Ik fotografeer of in de omgeving van IJsselstein, IJsselsteinse bos, Zouwenboezem/ Hogeboezem en af en toe bezoeken we de Amsterdamse Waterleidingduinen, Oostvaardersplassen en zo nu en dan bezoek ik een vogelhut.

Casperina van’t Pad
Casperina van’t Pad.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk? Waarvan zou ik die kunnen kennen ?

Ik denk wel wat vogelfoto ’s van de vogelhut Hoenderloo en Kop van Deelen. Mijn mooiste foto is een foto van de 2 Jan van genten die ik in mei van dit jaar gefotografeerd heb op Helgoland.

Jan v Genten op Helgoland
Jan van Genten op Helgoland, met deze foto ben ik waanzinnig blij. Fotograaf: Casperina van’t Pad

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet?

Ik denk zeker wel de muggen, daar word ik alleen maar door lek gestoken. Verder zou ik het niet weten. Ik vind zoveel dat leeft, groeit en bloeit in de natuur erg mooi.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist ?

Er staat nog aardig wat op mijn verlanglijstje: baardmannetjes, pestvogels en nog wel meer, maar de koekoek staat op dit moment wel bovenaan mijn lijstje. Deze heb ik pas geleden zien vliegen toen ik richting mijn werk fietste. Tja, en dan heb je geen camera bij je, dat was wel ff balen. Er komt vast nog wel een geluksmomentje. Ik vind ze heel fascinerend.

Wanneer ben je tevreden met een opname?

Ik ben pas echt tevreden over mijn foto’s als ik daar zelf kippenvel van krijg en er ook helemaal blij van word. Dat gebeurt nog niet snel, je legt de lat steeds hoger en wil toch wel onderscheid maken. Dat er gereageerd wordt van ‘’dat is nou een Casperina foto’’ en dat is nou de uitdaging die fotograferen echt leuk maakt.

Van wie krijg je (opbouwende) kritiek op je foto’s?

Ik ben lid van een fotobond natuur groep Camera Natura en 4x per jaar hebben we een bijeenkomst en bespreken we elkaars foto’s. Daar leer je van, ook om iemand anders foto te bespreken.

Leer je nog steeds veel bij en wat doe je om je te blijven ontwikkelen als fotograaf?

Ik leer nog steeds best wel veel bij, er zijn nog uitdagingen genoeg. Je wilt steeds verder dan alleen maar dat vogeltje op dat takje. Ik volg zo nu en dan een workshop, dat levert altijd weer goede tips op en dat geldt ook voor social media en online cursussen over o.a. fotobewerking, dat hoort toch ook bij de fotografie.

Kikkershoot
Kikkershoot. Fotograaf: Casperina van’t Pad

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

Dat zijn er meerdere, maar pas geleden stond er mooi artikel van Jan van der Greef in het AD en zijn foto’s inspireerden me behoorlijk. Zelf wil ik gaan leren om vliegende vogels met lange sluitertijden te fotograferen en dat is niet echt makkelijk en daar stonden foto’s tussen om mijn vingers bij af te likken, zo mooi.

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

Toen met de heftige sneeuwval op 10-12-2017 bij de Amsterdamse Waterleidingduinen. Er stond ook nog eens veel wind, en het was berekoud. Ik dacht waterdichte kleding aan te hebben, maar op den duur was dit ook niet meer zo, alles werd doornat en zwaar door al die sneeuw. Maar het leverde wel een paar mooie foto’s op. Het leven van een fotograaf gaat niet altijd over rozen…

AWD met sneeuwstorm
AWD met sneeuwstorm. Fotograaf: Casperina van’t Pad

Hoe belangrijk is apparatuur voor je en wat zit er in je cameratas?

Goede apparatuur is wel belangrijk voor mij. Voor vliegende vogels fotograferen is snelheid wel handig en dan ben ik wel erg blij met m’n Sony a9.
Mijn Sony fe100-400mm, Sony fe24-105mm & Sony fe 90mm macro objectieven.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad en waarom juist deze?

Een foto van de jachthaven van IJsselstein bij ochtendlicht, omdat ik daarmee in de prijzen ben gevallen met de fotowedstrijd IJsselstein.

Mijn bureaublad, in de prijs gevallen foto van wedstrijd fotograferen in IJsselstein
Mijn bureaublad, in de prijs gevallen foto van wedstrijd fotograferen in IJsselstein. Fotograaf: Casperina van’t Pad

 

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: