Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview met Henri Aantjes

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Vogel op prikkeldraad silhouet
Vogel op prikkeldraad silhouet. Fotograaf: Henri Aantjes

Interview met Henri Aantjes

1. Wie ben jij, en waarin onderscheid je je van andere fotografen?

Henri Aantjes

Ik ben Henri Aantjes, 18 jaar, wonend in Oud-Alblas tussen de weilanden. Ik onderscheid me van andere fotografen door een onderwerp anders te belichten dan gewoonlijk. Ik zoek contrast, licht en donker, soms wat abstract en zwart wit.

2. Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk?

Dat zal de recent gemaakte foto zijn van de meerkoet die half in een duiker zwemt. Ik was er erg blij mee en heb hem dan ook op verschillende plekken gedeeld.

Meerkoet in het water
Meerkoet in duiker. Fotograaf: Henri Aantjes

3. Wat is je favoriete onderwerp?

Vogels zijn toch wel mijn favoriete onderwerp om te fotograferen.

4. Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Op reis/vakantie naar de bergen, dat staat aan de top ;). En dan het fotograferen ervan natuurlijk. Vooral Noorwegen lijkt me een geweldig land om een keer naartoe te gaan.

5. Van wie krijg je (opbouwende)kritiek op je foto’s?

Ik moet zeggen dat dat weinig gebeurt en terwijl ik dit typ bedenk ik me dat dat eigenlijk best jammer is. Want het is zeker niet zo dat ze allemaal perfect zijn! Het is altijd wel prettig om te horen van een ander wat misschien nog anders zou kunnen en waar ik dan van kan leren.

Kauw op dak
Kauw op dak. Fotograaf: Henri Aantjes

6. Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet?

Planten. Heet is me nog nooit gelukt om daar een sprekend beeld van te maken, misschien ook omdat het me niet trekt. Ik loop liever door het bos of de weilanden op zoek naar een vogel, dan dat ik op zoek ben naar een mooi plantje.

7. Welke (type) foto ben je beu?

Bepaalde foto’s die gemaakt zijn in een boshut/fotohut. Prachtig natuurlijk, die drinkende vogels, maar echt vernieuwend vind ik het niet meer.

8. Ik zeg f22 , wat zeg jij?

Mwahh….geef mij maar f5.6 🙂

Vogel met gespreide vleugels in tegenlicht.
Vogel met gespreide vleugels in tegenlicht. Fotograaf: Henri Aantjes

9. Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest?

Arno ten Hoeve, ik ben fan, als ik een foto van hem voorbij zie komen op Facebook bijvoorbeeld dan is dat vaak een foto die ik heel graag uit mijn camera zou zien rollen. Prachtig altijd, dat spel met het licht.

10. Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

Beschamende vraag, erger dan een paar uur in een tent zitten voor een foto is het voor mij nog niet geweest.

Lowkey meerkoet
Lowkey meerkoet. Fotograaf: Henri Aantjes

11. Welke foto vormt momenteel je bureaublad?

Een vissende grote zilverreiger, in zwart-wit, donkere achtergrond en een lichte vogel, met de vleugels open om zijn evenwicht te bewaren.

12. Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje ?

“Wat hoop je te bereiken met jouw fotografie?”

6 reacties

 1. Hallo Henri van Vliet,
  Op 8 jan stelde je aan Henri Aantjes de vraag wat hij wil bereiken. Is dat belangrijk om te weten, als je ziet dat deze persoon creatief bezig is. Vaak is zo’n proces het belangrijkste.
  Ben

 2. Prachtige foto’s Henri, ga zo door man en laat je vooral verder leiden door je gevoel want jouw gevoel om weer te geven wat je ziet is fantastisch. Het kan alleen maar beter worden. Je zal zeker meer bekendheid krijgen, werk daar aan mee en een beloning voor je werk zal je zeker ontvangen, want tenslotte maak je de wereld een stukje mooier.
  Grt. Ben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

6 reacties

 1. Hallo Henri van Vliet,
  Op 8 jan stelde je aan Henri Aantjes de vraag wat hij wil bereiken. Is dat belangrijk om te weten, als je ziet dat deze persoon creatief bezig is. Vaak is zo’n proces het belangrijkste.
  Ben

 2. Prachtige foto’s Henri, ga zo door man en laat je vooral verder leiden door je gevoel want jouw gevoel om weer te geven wat je ziet is fantastisch. Het kan alleen maar beter worden. Je zal zeker meer bekendheid krijgen, werk daar aan mee en een beloning voor je werk zal je zeker ontvangen, want tenslotte maak je de wereld een stukje mooier.
  Grt. Ben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: