Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Nils Poldervaart

In dit interview stelt natuurfotograaf Henri van Vliet 12 vragen aan een collega natuurfotograaf. Hij benadert hiervoor vooral fotografen die wat hem betreft nog niet bekend genoeg zijn bij het grote publiek, zich nog net onder het maaiveld begeven misschien, maar zijns inziens wel opvallend goed bezig zijn en daarom wel wat (extra) aandacht verdienen.
Vossen
Moervos met jong. Fotograaf: Nils Poldervaart

Wie ben jij en waarin onderscheid je je van andere fotografen ?

Mijn naam is Nils Poldervaart en ik ben nu zo’n 6 jaar bezig met fotografie.
Of mijn fotografie onderscheidend is? Nee ik denk het (nog?) niet. Het is ook niet zo dat ik hier heel erg mee bezig ben. Wel mogen mijn foto’s meer ‘Nils’ worden. Te vaak fotografeer ik nog op de automatische piloot en mis ik de beleving die ik eigenlijk juist zo leuk vind. Zonder deze beleving maak ik ook niet de foto’s die voor mijzelf onderscheidend zijn. Dat is een cirkel waar ik uit moet stappen en dat is best lastig.

Nils Poldervaart
Nils Poldervaart.

Welke foto van jou ken ik waarschijnlijk en waarom zou ik die moeten kennen ?

Waarschijnlijk met een foto die vorig jaar de Groene Camera heeft gewonnen. Zelf kan ik het niet zo mooi omschrijven als Bart Siebelink heeft gedaan in het juryrapport:

“Een compositie met lef. Het onderwerp is niet een vos, maar een onwerkelijk aandoende situatie. Met grote trefzekerheid gevangen in een beeldrijm. Waarbij zowel de kracht van de grafische eenvoud als die van de sprekende details uitstekend tot zijn recht is gebracht.”

Vos - Winnaar Groene Camera 2018
Vos – Winnaar Groene Camera 2018 Fotograaf: Nils Poldervaart

Wat is je favoriete onderwerp en waarom?

Lastige vraag aangezien ik er zelf nog niet helemaal uit ben. Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik veel tijd doorbreng bij vossen en ik vind dit ook echt heel leuk en interessant, maar dit heeft misschien meer te maken met de vossen, dan met het fotograferen hiervan. Ik heb een zwak voor donker en contrast en laat dit eigenlijk veel te weinig toe in mijn eigen fotografie.

Wat staat er al jaren bovenaan jouw bucketlist?

Dat was tot 1,5 jaar geleden wildlife fotograferen in Afrika en eigenlijk is me dat zo goed bevallen dat deze daar lekker is blijven staan. De katachtigen spreken me daar heel erg aan, graag zou ik eens een luipaard zien en kleine cheetawelpjes met hun punkhaar!

Papegaaiduiker
Papegaaiduiker. Fotograaf: Nils Poldervaart

Van wie krijg je (opbouwende)kritiek op je foto’s?

Eigenlijk krijg ik zelden (opbouwende) kritiek op mijn foto’s. Af en toe zegt mijn vriendin (Roeselien Raimond) wel eens iets en als ik het vraag zegt ze me wat ze er van vindt. In plaats van echt inhoudelijk commentaar, zie ik tegenwoordig op bijvoorbeeld Instagram voornamelijk “prachtig” of “gaaf” staan. Maakt niet uit bij wat voor foto, het staat er. Het is een ‘ik reageer op jou, jij op mij, ik like jou en jij mij’-sfeertje. Om alvast vraag 7 te beantwoorden… dat ben ik redelijk beu 😉

Welk onderwerp binnen de natuurfotografie ga jij nooit fotograferen en waarom niet?

Zeg nooit nooit, maar bloemen pakken me niet echt, fotografisch gezien. Ze zijn prachtig en kunnen een setting voor een ander onderwerp iets extra’s geven, maar alleen een bloem geeft me niet de drive om er mee aan de slag te gaan en er iets van te maken.

IJsvogelsilhouet
IJsvogelsilhouet. Fotograaf: Nils Poldervaart

Welke (type) foto ben je beu?

Glazen bollen! Het geeft me het gevoel alsof ik van die oude glitterkaarten zit te kijken op Hyves en dat geeft me jeuk. 😉

Ik zeg f22, wat zeg jij?

Retourtje chipclean in mijn geval.
Af en toe ben ik wel eens bezig met beweging/pannen en dan heb ik het nodig, maar eigenlijk kom ik nooit in de buurt van f22.

Zwemmend hert
Zwemmend hert. Fotograaf: Nils Poldervaart

Welke fotograaf inspireert je op dit moment het meest en waarom?

De foto’s van David Lloyd vind ik echt geweldig. Ik weet niet of ze me echt inspireren, maar bij zijn foto’s blijf ik altijd even hangen om goed te kijken. Erg mooi hoe hij met kleur (of juist geen kleur) omgaat, bepaalde composities kiest en hoe hij beweging vastlegt in een foto.

Wanneer moest je echt afzien voor het plaatje?

Echt afzien valt wel mee. Dagenlang met een volle rugzak duin op, duin af op zoek naar een bewoonde vossenburcht kan zwaar zijn, zeker als het resultaat niet direct zichtbaar is, maar je bent buiten en zeker met ons nieuwe klimaat is dat geen straf.
Het meest afgezien heb ik denk ik ooit na een nacht zeevonk fotograferen, in de auto. De vermoeidheid sloeg toe en het was eigenlijk onverantwoord om verder te rijden. Gelukkig zat Roeselien naast me om me wakker te houden, maar dit was eens en nooit meer. Na deze domme actie houden we tegenwoordig meer rekening met wat, waar en vooral wanneer we gaan fotograferen na een drukke werkweek.

Welke foto vormt momenteel je bureaublad en waarom juist deze?

Op mijn werk een foto van een cheeta. In 2017 heb ik haar kunnen zien en fotograferen en dat heeft een behoorlijke indruk op me gemaakt.
Thuis heb ik een foto van twee damherten in een vroeg ochtendzonnetje in een mistig landschap. Ongeveer alles klopte aan die ochtend. De omstandigheden, het onderwerp en het gezelschap.

Hert met zonsopkomst en mist
Hert met zonsopkomst en mist. Fotograaf: Nils Poldervaart

Welke vraag mis je in dit vreemde lijstje en wat zou je antwoord op die vraag zijn?

Ben je bezig met onze planeet en milieu?

Helaas doe ik hier te weinig aan en ik vind dit behoorlijk stom van mezelf. Het licht laat ik niet onnodig branden, ik eet niet meer elke dag vlees, ik doe boodschappen met een zelf meegebracht tasje, ik breng papier weg naar een papiercontainer, ik gebruik geen wegwerpbekertjes op mijn werk en……… dat was het.
Douchen doe ik te lang, ik vlieg 2 keer per jaar, sta elke dag in de file, plastic gaat bij mij gewoon bij het andere afval.
Time to change, alleen nu nog doen….

www.nilspoldervaart.nl

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: