Menu

Onderdeel van Pixfactory

Natuurfotografie in eigen tuin: maagdenpalm

Maagdenpalm
Maagdenpalm. Fotograaf: Karin Hovenkamp
Maagdenpalm. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Nu het weer volop voorjaar is, zijn onder andere in de eigen tuin ook weer overal bodembedekkers te zien. Een van de bodembedekkers is de maagdenpalm. Een groene plant met een mooi paars bloemetje die zich snel uitbreidt in de natuur. En dat levert een vrolijk groen tapijt op met een nog vrolijker tapijt aan bloemetjes.

De paarse bloemetjes hebben een wit hart. Dit levert mooie zachte kleurovergangen op. Maagdenpalm bloempjes zijn kleine bloemetjes met vijf blaadjes. Maar doordat er veel op een klein oppervlak zitten, lijkt het al gauw één bloemenzee. Door een heleboel bloempjes in een keer in beeld te nemen, ontstaat er een vrolijk beeld.

Met een macrolens is het de moeite waard om eens in te zoomen op het hart van het bloemetje en de meeldraadjes in beeld te nemen. Gebruik dan wel een statief of pittenzak, want de kleinste beweging veroorzaakt al snel onscherpte, zeker bij zulke kleine onderdelen.

Let verder ook eens op de vorm van de bloemblaadjes. Die lijken een beetje op de wieken van een molentje met hun vorm. Het hart van het bloempje lijkt weer op een hartje. Zo is de maagdenpalm een verrassend klein bloempje waar behoorlijk wat vormen en details in te ontdekken vallen. Als natuurfotograaf kun je je dus goed uitleven! En één voordeel: maagdenpalm groeit behoorlijk snel, dus lang wachten tot de bodem bedekt is met een vrolijke paarse bloemenzee hoeft niet.

Ben je klaar met het fotograferen van het bloemetje? Stort je dan eens op de blaadjes. Ook die zijn weer mooi van vorm en hebben een glanslaagje, waardoor het groen nog mooier uitkomt.

Het is ook erg leuk een serie van de maagdenpalm te maken. Bijvoorbeeld een foto van de blaadjes, een macro-opname van het hart van het bloemetje en bijvoorbeeld een mooie plaat van de hele bloemenzee bij elkaar.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: