Menu

Onderdeel van Pixfactory

Citroenpendelvlieg

Opeens zijn ze er in grote aantallen. Alsof ze een afspraak hebben verzamelen ze in het veld voor mijn huis. Overal zie ik het citroengeel van deze grote zweefvliegen over het gras en het duizendblad zweven. Als je persoonlijke fotoplek je achtertuin is, dan is dit een mooie soort om op te zoeken en te fotograferen.
Fotograaf: Mark van Veen

De citroenpendelvlieg is één van de grotere zweefvliegsoorten. Het is een algemene soort, die in tuinen, perkjes, graslanden en langs waterkanten te vinden is. Let op de citroenkleurige gele kleur van het eerste vlekkenpaar (het tweede paar kan donkerder zijn) en de strepen op het borststuk om de soort eruit te halen.

Het is de grootste van de vier pendelzweefvliegsoorten die in Nederland voorkomen. De andere algemene soort, de gewone pendelzweefvlieg, is een stuk kleiner. Alle pendelzweefvliegen zijn te herkennen aan de lichte lengtestrepen op het zwarte borststuk en de grote gele vlekken op het achterlijf. De citroenpendelvlieg kenmerkt zich dan weer doordat de kale lengtestreep voor op de kop grotendeels geel is. Bij de andere soorten is die helemaal zwart. En de op pendelzweefvliegen gelijkende fluweelzwevers en waterzwevers zijn kleiner dan een centimeter.

Misschien is het idee van een afspraak niet eens zo gek, al is het wat vroeg. Citroenpendelvliegen staan bekend als trekkers, die in de nazomer en vroege herfst naar het zuiden trekken. Het zijn dan ook goede en krachtige vliegers. Waarschijnlijk trekken ze om hun leven wat te rekken en meer eieren te produceren, want ze overleven de winter niet en komen niet terug.

De deels gele kale lengtestreep over het gezicht is kenmerkend voor de soort.
De deels gele kale lengtestreep over het gezicht is kenmerkend voor de soort. Fotograaf: Mark van Veen

De larven van deze soort zijn zogenoemde rattestaartlarven, die in voedselrijk water leven en daar bacteriën en organisch materiaal filteren. Ze zijn het meest tussen plantenmateriaal te vinden. De ‘rattestaart’ is een adembuis die ze met behulp van waterafstotende haren aan het wateroppervlak bevestigen. Zo halen ze onder water adem met de lucht van boven.

Fototips

De foto’s bij dit artikel zijn grotendeels ’s ochtends gemaakt met een waterig zonnetje dat net door de wolken heen kwam. ’s Nachts had het geregend. Het was al warm genoeg zodat de zweefvliegen hun weg naar de bloemen gevonden hadden, maar koud genoeg om ze nog niet heel actief te maken. Ik vind dat mooi licht. Het strijkt over de dieren heen. Kies ik meelicht dan zoek ik naar het zijdeachtig glanzen van het lijf. Kies ik tegenlicht dan zoek ik het contrast van de lichaamscontour tegen de achtergrond.

Ik gebruikte wel een macrolens met een lange brandpuntsafstand, 180mm, omdat de dieren al wat bewegelijker waren. Die staat uiteraard op statief. Het is met deze lens wel zaak een voldoende snelle sluitertijd te kiezen om scherpe foto’s te krijgen. Er is een regel dat het minimaal 1 gedeeld door het aantal mm van de lens is, maar voor macro verdubbel ik dat al snel. Als de ISO-waarde daarvoor omhoog moet, dan moet dat maar. Onscherpe foto’s gooi ik toch allemaal weg.

Het is een mooie soort om macrofotografie te oefenen. Het zijn grote dieren, die toch best fotogeniek zijn en die in de achtertuin voorkomen. Je hebt er al snel een paar bij elkaar, als er dan één wegvliegt, dan vind je zo weer een ander.

Leefomgeving

(Vochtige) graslanden, waterkanten, tuinen, bosranden.

Vindtijd

Mei-oktober, vooral in de nazomer algemeen.

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: