Menu

Onderdeel van Pixfactory

Dennenvlamhoed, oranjebitter in het bos

Onder de donkere dennen vlamt opeens een oranje kleur. Een groepje paddenstoelen op een dode dennentak. Het is de dennenvlamhoed, een prachtig gekleurd zwammetje dat je veel ziet op dood naaldhout. In de herfst kun je deze bosbewoner veel tegenkomen.
Dennenvlamhoed
Minimale scherptediepte op de voorgrond, de tweede zwam wordt een vage echo. Fotograaf: Ron Poot

De hoed van de paddenstoel is tussen 2 en 5 centimeter breed en levendig van kleur. Meestal oranje, soms ook naar geel of kaneelbruin neigend. De onderkant is bedekt met lamellen, waar de sporen uit komen. Deze zijn ook oranje en als ze ouder worden, zijn ze vaak met roestbruine vlekken bedekt.

De zwam leeft van dood hout, bij voorkeur naaldhout. Vandaar de naam, want de paddenstoelen vind je vaak op dennentakken of -stobben. Ook kom je ze wel tegen op dennenkegels. Bij uitzondering groeit de dennenvlamhoed op dood loofhout. Soms lijkt hij gewoon uit de grond te komen, maar schijn bedriegt. Er zit altijd wel een dode tak onder de bosgrond verborgen, waar de paddenstoel op groeit.

De dennenvlamhoed en zijn naaste familieleden zijn niet eetbaar. Vermoedelijk zijn ze niet giftig, maar de smaak is erg bitter.

In de herfst kun je deze soort talrijk vinden, totdat de winter echt indaalt, de zwammen stukvriezen en verdwijnen.

Een dennenvlamhoed van de onderkant gezien, een blad van de Amerikaanse eik op de achtergrond versterkt het oranjegevoel. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De levendige oranje kleur maakt de dennenvlamhoed een aantrekkelijk foto-onderwerp. Ze groeien vaak in bundels en zo’n groepje oranje zwammen geeft veel kleur in beeld.
  • Dennenvlamhoeden groeien vaak op een takje of een kegel. Dan kun je ze gemakkelijk van de onderkant fotograferen door de tak of kegel iets te draaien. Dan hoef je de paddenstoel niet te beschadigen.
  • Een alternatief voor de onderkant is fotograferen via een spiegeltje. Let daarbij goed op de invalshoek, zodat je geen ongewenste spiegelingen of vertekeningen ziet.
  • Let op kleuren in de achtergrond. Een gekleurd blad of juist een donkere achtergrond bepaalt veel. Door je camera iets te verschuiven zie je steeds de achtergrond veranderen, zoek net zolang tot het naar je zin is.
  • Vanaf laag standpunt krijg je (een deel van) de onderkant te zien en doordat de achtergrond ver weg is, vervagen de storende details.
  • Als je veel scherptediepte wilt, is een groothoeklens of compactcamera het meest geschikt. Als je gaat voor sfeer en weinig scherpte, dan kun je het beste werken met een macrolens.

Leefomgeving

In bossen op dood naaldhout.

Vindtijd

Herfst.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: