Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zeehonden

Wie smelt niet weg bij het zien van de grote bruine ogen van een zeehond? Het zien van deze zeezoogdieren is al een belevenis, laat staan het fotograferen er van. Misschien niet de gemakkelijkste opgave, maar met wat geduld en toewijding zeker niet onmogelijk.
Soms worden zeehonden ook op kades of dijken gezien, zoals deze jonge gewone zeehond. Met geduld kun je dichtbij komen, maar let op dat je niet de weg van de zeehond naar het water afsluit. Fotograaf: Ed en Mary van der Es

De familie van zeehonden omvat een heel aantal soorten waarvan er twee in Nederland voorkomen: de gewone en de grijze zeehond. De gewone zeehond is iets algemener, maar beide soorten kunnen langs de gehele Nederlandse kust waargenomen worden. Ze zijn vooral te onderscheiden aan de kop.

Een gewone zeehond heeft een vrij kleine kop, met een wat holle neuslijn, die doet denken aan de kop van een hond. De neusgaten staan niet evenwijdig aan elkaar en raken elkaar onderaan.

De grijze zeehond heeft een veel rechtere neus, waardoor de kop meer lijkt op die van een paard, met neusgaten die wel parallel aan elkaar lopen. De vacht is bij beide soorten variabel, al is de gewone zeehond gemiddeld wat bruiner dan de grijze. De vachtkleur varieert in de praktijk nog meer omdat deze tijdens het opdrogen kan veranderen.

Zowel de grijze als de gewone zeehond wordt in ons land vooral zwemmend gezien in de Waddenzee en de Zeeuwse wateren. Vissershavens zijn geschikte plekken omdat ze vaak vissersschepen volgen op weg naar de haven, om de vissen op te pikken die in het water vallen. Vaak is er niet meer zichtbaar dan een kopje boven water, wat het lastig maakt om tot een goede compositie te komen.

Zeehonden kunnen erg nieuwsgierig zijn. Door op het strand te gaan liggen heeft de fotograaf de interesse van deze grijze zeehond gewekt. Fotograaf: Arjen Drost

Fototips

  • Zoals zo vaak geldt ook hier dat een laag standpunt mooiere foto’s oplevert. In een haven kun je op een vlondertje of aanlegsteiger gaan liggen om vlak boven het water te kunnen fotograferen. Ook kun je op sommige plekken vanaf het strand het water in lopen en de camera vlak boven het water houden (bijvoorbeeld met een eenpootstatief).
  • Zeehonden aan land bieden fotografisch gezien meer mogelijkheden om gevarieerde beelden te maken. Aan land zijn ze een stuk trager dan in zee en dus ook veel gevoeliger voor verstoring, zeker aan het begin van de winter, als ze net jongen hebben gekregen.
  • Wees erg voorzichtig bij het benaderen van de dieren. Het wil nog wel eens lukken in te spelen op hun nieuwsgierigheid: ga ergens in de buurt van een groep zeehonden liggen en wacht tot ze dichterbij kruipen.
  • Bij een grotere groep loont het zeker de moeite een tijdje te blijven liggen, want regelmatig ontstaan er in de branding ‘ruzietjes’ tussen jonge dieren. Dat kan mooie actiefoto’s opleveren, net als het moment waarop ze uit zee komen kruipen.
  • Het is overigens in Nederland niet eenvoudig zeehonden aan land te zien. Ze benutten drooggevallen zandplaten of afgelegen stranden om uit te rusten of jongen te krijgen, maar deze plekken zijn vaak erg lastig te bereiken en alleen vanaf grote afstand te zien.
  • Een enkele keer wordt een zeehond op een strand (van bijvoorbeeld een waddeneiland) gevonden.
  • Vanaf een aantal locaties kun je met een schip een zeehondentocht maken langs verschillende zandplaten. Je komt dan wel dichterbij, maar de afstand blijft vaak te groot voor mooie close-up foto’s.
  • Op het dek van zo’n schip sta je vrij hoog, waardoor je rekening moet houden met een nadrukkelijk aanwezige achtergrond.
Ook vanaf grote afstand kun je interessante composities treffen. Vanaf een boot. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Waddenzee, Zeeuwse wateren, vissershavens.

Vindtijd

Het hele jaar door.

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Gevoelig voor verstoring, vooral in het begin van de winter als er jongen zijn.

Verspreidingskaart

Gewone zeehond

Grijze zeehond

En dan nog dit!

cover wildlifefotografie praktijkboekDit artikel is een bewerking uit het hoofdstuk Zeezoogdieren van Arjen Drost uit het Praktijkboek Wildlife Fotografie.

Koop hét standaardwerk over Wildlife fotografie bij de betere boekhandel of via de webshop.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: