Menu

Onderdeel van Pixfactory

De prachtige, opvallende bandheidelibel

Het mannetje van de bandheidelibel heeft een prachtig rood gekleurd achterlijf en rode pterostigma’s. Fotograaf: Yvon van der Laan

De prachtige, opvallende bandheidelibel behoort tot de familie van de korenbouten en is een mooie verschijning langs de waterkant. Alhoewel de soort nog steeds relatief zeldzaam is, komen ze wel steeds algemener voor. Vooral in Overijssel komt de bandheidelibel vrij algemeen voor.

Hoe herken je de bandheidelibel

De bandheidelibel is een kleine heidelibel van ongeveer 28-35 mm groot. Opvallend aan deze soort is de donkerbruine band die dwars over de bovenste helft van de vleugels loopt. Dit onderscheidt de bandheidelibel van andere heidelibellen. Het achterlijf is bij volwassen mannetjes dieprood en de pterostigma’s zijn rood. Het achterlijf van de vrouwtjes is geel en de pterostigma’s zijn crème van kleur. De poten van zowel het mannetje als het vrouwtje zijn zwart.

Leefomgeving

De bandheidelibellen leven in de omgeving van stilstaand of enigszins stromend water, zoals beekjes en sloten. De vegetatie moet open zijn en het water moet volledig in de zon liggen. In de habitat van bandheidelibellen komt bijna altijd kwelwater voor.

Het achterlijf van de vrouwtjes is geel en de pterostigma’s zijn crème van kleur. Fotograaf: Yvon van der Laan

Vliegtijd

De uitsluiping van de prachtige, opvallende bandheidelibel vindt plaats vanaf half juni tot begin september. De piek is in de periode van eind juli tot begin augustus.

Fotografietips

  • Heb je een locatie gevonden waar de bandheidelibellen leven, dan is het mooi ze in de vroege ochtend te fotograferen. Zijn de libellen nog niet opgewarmd, ze kunnen dan nog niet vliegen, dan heb je alle tijd ze te fotograferen. Bekijk de libellen van verschillende kanten voor een mooie achtergrond.
  • Na een koude nacht zijn de libellen vaak met dauwdruppels bedekt. Ze zijn dan prachtig te fotograferen.
  • De bandheidelibel is mooi om in detail (b.v. de band op de vleugel) te fotograferen. Hiernaast is het mooi ook eens de omgeving mee te nemen in de compositie.
  • Probeer de libel eens te fotograferen met tegenlicht. De vleugels komen dan goed tot hun recht.

Meer informatie

Geef een reactie

5 reacties

    1. Quote vlinderstichting “Sterke toename in de periode 1999-2007.” Dat is actuele informatie Bjorn. Er staat helemaal niks over de huidige trend.
      Ik ben het met Erik eens dat ik het aantal bandheidelibellen per jaar in de regio Zwolle zeer sterk zie afnemen. Het enige positieve daaraan is dat er wat minder natuur compleet vertrapt en vernield wordt door hordes fotografen.

      1. Minder vertrapt misschien, maar ook in diverse gebiedjes waar ik rondliep kom ik niet meer omdat er net gemaaid is…wat is dat nu voor een onzin?

        Ook waar ik dus altijd Bandheidelibellen vond in deze periode…

  1. Yep, hop. Iedereen op zoek naar bandheidelibellen om de laatste paar standplaatsen omver te lopen. Hop, hop, hop.

  2. Ik heb de indruk dat het niet goed gaat met deze soort. Op 4 a 5 gebiedjes waar ik ze altijd fotografeerde zijn ze niet meer te vinden. Ik zie ze ook weinig gemeld op Waarneming.nl

    Hopelijk gaat het in andere gebieden beter, maar rondom Zwolle gaat het al jaren achteruit.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u