Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotobespreking thema ‘insecten en kriebelbeestjes’: Monique en Bas

Insecten en kriebelbeestjes zijn voor een landschapsfotograaf als ik eigenlijk een ver van mijn bed show. Waar ik vaak de weidsheid van het landschap met veel scherptediepte fotografeer en in bepaalde jaargetijden veel last heb van insecten die mijn bloed erg lekker vinden, is het fotograferen van insecten je concentreren op een onderwerp van soms een paar millimeter en met weinig scherptediepte werken om het insect mooi los van de achtergrond te laten komen. Een rustige achtergrond en de scherpte op de juiste plaats zijn van groot belang voor dit soort beelden. Toch heeft het fotograferen van insecten ook overeenkomsten met het fotograferen van landschappen. Bij beide takken van fotografie zijn een juiste techniek, doorzettingsvermogen en geduld eigenschappen die ze moet bezitten.
Nikon Coolpix S9500, ISO 125, 1/100 sec, f4.9, 13,1 mm Fotograaf: Monique van Dam

Monique van Dam

Eenvoud

Deze foto valt op door zijn eenvoud. De overwegend groene foto met daarin het prachtige zwarte torretje spraken mij aan vanwege de rust in de foto. De grassprieten op de voorgrond geven net genoeg diepte aan de foto.

Uit het midden

Je hebt het torretje net uit het midden geplaatst wat de foto dynamisch maakt. Misschien zou je hem nóg iets meer uit het midden kunnen plaatsen om de foto nóg spannender te maken. Kijk eens naar de gulden snede. De grassprieten aan de rechterkant van het beeld met daarop het torretje zorgen ervoor dat er veel “gebeurt” aan de rechterkant van de foto. Doordat de achtergrond aan de linkerkant van het beeld donkerder is wordt het oog van de kijker vanaf het onderwerp daar mooi heen getrokken. De takjes en wazige waterdruppels geven voldoende tegenwicht voor een mooie vlakverdeling.

Scherpte(diepte)

Je hebt een goede scherptediepte voor deze foto gekozen met een diafragma van f4,9. De achtergrond wordt hierdoor mooi rustig, maar laat nog wel iets detaillering zien waardoor sommige grassprieten nog zichtbaar zijn. Hierdoor is de omgeving waar het torretje zich in begeeft nog herkenbaar.

Ik mis in de foto die ik van je heb gekregen wel scherpte op het onderwerp. Ik vind dat het onderwerp bij dit soort fotografie scherp moet zijn. In dit geval zou ik focussen op het koppie van de tor, zodat dat deel en de voelsprieten van de tor haarscherp zijn. Dat mis ik in deze foto. Wellicht ligt dat aan de verkleinde versie van de foto, maar het is zeker een tip die ik je mee wil geven.

Weinig contract

Bij dit soort foto’s is het belangrijk dat je niet te veel contrast in de nabewerking toevoegt. Hierdoor worden de donkeren partijen in de achtergrond geaccentueerd, wat voor meer onrust zorgt. Dat heb je goed gedaan.
Wat je zou kunnen proberen is wat meer scherpte in de foto toevoegen op het onderwerp. In bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop kan je dit eenvoudig doen. Dit geeft meer scherptebeleving aan de foto.

Bas Koop

Samsung EX1, macrostand, 200 iso, f 6.0, 1/1000 sec Fotograaf: Bas Koop

Anders

Tussen alle ingezonden beelden viel dit beeld op door zijn landschappelijke benadering. Ik vind de benadering van deze naaktslak op het schelpenpad prachtig.

Plat op de buik

Ik ga ervan uit dat je plat op je buik hebt gelegen om deze foto te maken. Je hebt het onderwerp goed aan de rechterkant geplaatst. Hierdoor krijgt het oog van de kijker links de kans om de diepte in te kijken. Doordat je het pad en de aangrenzende beplanting in beeld hebt gelaten krijgt deze foto een prachtige diepte.

Perspectief

Je hebt met je Samsung EX1 in de macrostand de naaktslak van dichtbij kunnen fotograferen en hierdoor mooi in beeld gebracht. Het perspectief in de foto wordt hierdoor bijzonder. De naaktslak lijkt enorm ten opzichte van de omgeving. Dit vestigt alle aandacht op het onderwerp, wat ik een goede keuze vind.

Je hebt precies op de voelsprieten van de naaktslak scherp gesteld. Hierbij heb je het goede diafragma gekozen waardoor de slak helemaal scherp in beeld is gebracht. De scherpte wordt in de achtergrond minder waardoor de naaktslak ondanks de onrust in het schelpenpad van de achtergrond losgemaakt wordt.

Natuurgetrouw

De kleuren in deze foto zijn natuurgetrouw. De witbalans zal waarschijnlijk rond de 5500 graden Kelvin hebben gestaan wat overeenkomt met de kleur van daglicht. Daardoor is het groen ook echt groen in de foto en worden ook de overige kleuren natuurgetrouw weergegeven. Je hebt de foto in mei gemaakt om 10:52 uur. Hierdoor is het licht vrij hard. Dit kan storend zijn in een foto, maar in dit geval vind ik het prima passen. De zon geeft een mooi contrast in de foto. Meer contrast toevoegen zou de foto onrustiger maken. Het is dan ook goed dat je dit niet gedaan hebt.

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: