Menu

Onderdeel van Pixfactory

Fotograferen in zwart-wit

Bevroren blad in zwart-wit. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Wie natuur zegt, denkt al gauw aan groen en kleur. Groene blaadjes aan de bomen, gekleurde, vrolijke bloemetjes en fladderende kleurrijke vlinders. Toch is de natuur zonder kleur, in zwart-wit net zo prachtig. Dan komen juist alle patronen en contrasten van de natuur extra goed naar voren. En de winter biedt volop mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan. Camera erbij dus en op zoek naar patronen en structuren om in zwart-wit vast te leggen.

De meest voor de hand liggende patronen zijn misschien wel bladeren. De nerven in de bladeren zijn prachtig om vast te fotograferen in zwart-wit. Maar ook het grasveldje voor de deur kan prachtig structuren leveren. Of denk eens aan een ekster in zwart-wit. Doordat deze vogel al zwart-wit is, wordt dit nog eens extra benadrukt door de foto in zwart-wit te maken.

Tips voor zwart-wit fotografie

Juist nu de temperaturen buiten beginnen te dalen en het alweer gevroren heeft, is het extra mooi om patronen vast te leggen. Als het een nacht gevroren heeft, ga dan eens ’s ochtends vroeg naar buiten en ga op zoek naar bevroren bladeren. Deze bieden de ideale gelegenheid om patronen vast te leggen. Door de vorstrandjes op de bladeren, komen de patronen en structuren nog beter uit. Dit is in zwart-wit nog beter te benadrukken. Experimenteer eens met de compositie. Pak een mooi blad dat nog gaaf is en van zichzelf al duidelijke structuren en patronen heeft. Kijk vervolgens goed waar je dit blad mooi kunt neerleggen. Kies voor een rustige achtergrond of leg hem op andere (bevroren) bladeren om hem in zijn omgeving op te laten gaan. Let daarbij goed op of er geen storende takjes of andere elementen het beeld verstoren en kijk goed van welke kant het licht komt en hoe het met de schaduwen zit. Herhaal dit eens met bladeren van verschillende boomsoorten en je kunt er een mooie serie van maken.

Wil je meer weten over zwart-witfotografie lees dan deze tutorialreeks eens.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u