Menu

Onderdeel van Pixfactory

Meer creativiteit in je foto …. de do’s en don’ts

Je maakt regelmatig foto’s die technisch goed in elkaar steken. Dan is het moment gekomen dat je misschien wel wat anders wilt. Foto’s die je niet dagelijks tegenkomt op social media, die aandacht trekken. En dan blijkt dat lastiger te zijn dan je dacht.
klaproos
“From nature, with love” Alleen als het even waaide leek het achterste blad op een hart. Opmerken en ervoor gaan! Fotograaf: Yvonne van der Mey

Het C-woord

Een creatieve foto moet jouw verhaal en jouw gevoel van “het” moment herkenbaar uitdrukken op een unieke manier. Je kunt jezelf hierin trainen door bij bestaande foto’s (van jezelf of van iemand anders) uit te vinden waarom je die foto zo grappig, mooi, ontroerend, lelijk of bedreigend vind. En dit vervolgens te benoemen. Welke associatie heb je met dit beeld? En hoe leg je dan zo’n emotie vast, gebruikmakend van alle kennis die je hebt opgedaan?

Wat heb je aan dat associëren?

Stel dat je een foto van klaprozen wilt maken met een zachte aquarel uitstraling. Ik koos hier voor een open diafragma en teleobjectief (niet heel veel DOF), gebruik een wat langere sluitertijd (niet te veel contrast) en een zachte dromerige achtergrond. Het gegeven dat je weinig scherptediepte ziet op een foto, wil uiteraard niet zeggen dat je foto niet voldoende scherp is. Maar voor een strakke, moderne plaat gebruikte ik een korte sluitertijd, macro-objectief, meer DOF en een strakblauwe lucht op de achtergrond. Zo ben je creatief bezig met uitstraling van een foto door instellingen en perspectief.

Deze foto past ook prima in een modern interieur. F 3.2, 1/3200, EV +0,3, ISO 100, 100. Fotograaf: Yvonne van der Mey

De do’s

Heb lef! Wees niet benauwd dat anderen je ideeën gek vinden of je foto niet mooi. Alles wat we nu goed kennen, is ooit vernieuwend en vreemd geweest! En trek je vooral niets aan van wat andere mensen van je denken als je plat op de bosbodem ligt om de plaat van je leven te maken!

Rust… vooral in je bol. Door alle drukte in het leven van alledag is het logisch dat elke vrije minuut goed besteed moet worden. Alleen… creativiteit = gevoel en dat laat zich niet afdwingen door tijdgebrek. En een hoofd dat non-stop piekert staat niet open voor creativiteit en schoonheid.

Dit is de uitkomst voor mensen die niet kunnen schilderen. F 2.8, 1/125, EV +1.7, ISO 100, 200 mm. Fotograaf: Yvonne van der Mey

Doorgaan na een goed gelukte foto. De foto’s waar je het meest blij mee bent zijn vaak niet de eerste foto die je maakt. Die foto is vaak het startpunt. Creatieve fotografie is een voortschrijdend proces. Heb geduld, ook als het niet meteen gaat zoals je zou willen.

Keep it simple Een foto waar je blij van wordt hoeft echt niet altijd van een zeldzaam onderwerp te zijn. Het gaat om de manier waarop het door jou vastgelegd wordt.

Reageer direct Zelfs bij niet wegrennende fotomodellen is het soms een kwestie van seconden voor het licht zo ingrijpend verandert dat de fotoscène niet meer hetzelfde is. Mocht je te snel gereageerd hebben: geen probleem, het kost in het digitale tijdperk hooguit een paar seconden om te deleten.

Klaproos met bezoek. F 2.8, 1/800, EV +0.3, ISO 200, 200 mm. Fotograaf: Yvonne van der Mey

De don’ts

Zo, klaar! Met een boeiend onderwerp dat niet wegloopt, op een gunstige plek staat zonder veel verstoring, heb je de jackpot. Belichtingstrapje, experimenteer met de belichting (van standaard perfect tot de uitersten zoals high-key en low-key), een andere positie of perspectief, werk eens met een ander type objectief, voegt een reflectiescherm of flitsen nog iets toe of juist niet. Experimenteer!

Deze heb ik al is in veel gevallen een gemiste kans. Want al heb je een soort al eerder vastgelegd, nog niet eerder op deze plek en onder deze omstandigheden. En wie weet kom je op nu op een briljant idee dat je nog niet eerder had.

Deze hebben zij al! Doorlopen omdat iemand anders al een onderwerp vastgelegd heeft is jammer. En onnodig. De kans dat twee fotografen exact hetzelfde beeld maken is te verwaarlozen. Wacht gewoon even tot je erbij kunt en doe je eigen ding.


Is een gepassioneerd fotograaf ooit echt “klaar” met iets vastleggen?
Ik denk van niet.
Ik moet in elk geval mijn mooiste foto in elke discipline nog maken!


Klaproos in high-key. F 10, 1/80, EV +2, ISO 100, 100 mm. Fotograaf: Yvonne van der Mey
Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

2 reacties

  1. Hoi Yvonne,
    Zoals altijd…. je hebt weer eens helemaal gelijk. Ik zou het als een spiekbriefje bij me moeten hebben. Om door te gaan als ik besloten heb om weer verderop te gaan kijken. groet Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Hoi Yvonne,
    Zoals altijd…. je hebt weer eens helemaal gelijk. Ik zou het als een spiekbriefje bij me moeten hebben. Om door te gaan als ik besloten heb om weer verderop te gaan kijken. groet Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: