Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe gebruik je een reflectiescherm?

In het veld ben je afhankelijk van de lichtomstandigheden. Met een reflectiescherm kun je de belichting van je onderwerp beïnvloeden. Ontdek hoe je met een eenvoudig schermpje bij de hand net wat meer licht, sfeer of balans kunt krijgen in je beeld.
reflectiescherm
Met een reflectiescherm kun je de bloem van de bijenorchis iets oplichten waardoor deze beter uitkomt tegen de lichte achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

Met schermen kun je de belichting van je onderwerp beïnvloeden. Voor macrofotografie, waarbij je werkt met kleine onderwerpen, kun je hier prima resultaten mee bereiken. Je kunt ze toepassen bij natuurlijk licht, maar ook bij flitslicht. Er zijn drie typen schermen die populair zijn bij macrofotografen.

Een pruikzwam aan de schaduwzijde van een boom wordt bijgelicht door
gebruik te maken van een zilveren reflectiescherm.

Het diffusiescherm is een fijnmazig wit doorschijnend doek dat strak gespannen is. Je kunt het boven je onderwerp houden en zo het felle zonlicht verstrooien. De schaduwen worden zachter, de kleuren minder hard: het contrast wordt gematigd.

Een zilverscherm is een reflecterend zilverkleurig scherm. Door het zonlicht via dit scherm op je onderwerp te richten valt er extra licht op. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je onderwerp in de schaduw staat of de achtergrond erg licht is. Het licht is relatief koud van kleur.

Een goudscherm is een soortgelijk scherm maar dan goudkleurig. Het geeft een warme gloed over je onderwerp, je bootst er als het ware het vroege ochtendlicht of late avondlicht mee na.

In de handel zijn schermen van allerlei formaat te krijgen. Handig zijn de schermen die inklapbaar zijn, waardoor ze handzaam zijn en gemakkelijk mee te nemen. Er zijn zelfs schermen waar je alles in een hebt. Ze bestaan uit een frame met een diffusiescherm, waar je desgewenst een hoes omheen kunt spannen. Die hoes is omklapbaar. Er zijn zo zelfs vier zijden te gebruiken: zilver, goud, zwart en wit. Een uitstekende vervanging voor een diffusiescherm is een witte paraplu. Een zilver- en goudscherm kan eenvoudig zelf worden gemaakt uit een isolatiedeken of sommige verpakkingsmaterialen.

Witte paraplu bij slanke sleutelbloem. Fotograaf: Bob Luijks

Het is wel lastig om tegelijkertijd de camera te bedienen en het scherm goed te richten als je in je eentje in het veld bent. Als je het scherm nergens aan kunt bevestigen moet je het vasthouden. Je kunt dan beter werken met afstandsbediening. Met je camera op statief en alles goed ingesteld heb je handen en ogen vrij om het scherm te richten en op het juiste moment de ontspanknop in te drukken. Werken met ontspanvertraging (2 of 10 sec) kan ook, maar dan kun je het exacte moment van afdrukken niet meer bepalen. Vooral bij variërende lichtomstandigheden of wind is dat een nadeel.

Bron: Praktijkboek Macrofotografie

Meer weten?

Gebruik een witte paraplu

Mooie foto’s bij hard licht: de paraplu

Wil je verder lezen over macrofotografie?
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: